Hvilken pottebog skal jeg købe?
Ekaterina Møller

Min liste over de bedste pottebøger

... Og pottebogen du skal holde dig langt væk fra!

 Der er god hjælp at hente i en god pottebog, når barnet skal i gang med at lære at bruge potten. Den gode pottebog er gerne skrevet i et lettilgængeligt sprog og behandler emnet pottetræning på en måde som barnet forstår.

Mange bøger er bygget op som case historier, og behandler pottetræning fra et børneperspektiv. De beskriver situationer med børn der bruger ble og skal til at lære at gå på potten i stedet. Bøgerne handler om små drenge og piger, og er typisk fyldt med billeder af børn med ble og børn på potten. Andre bøger er bygget op som case hisorier med dyr. 
Pottebøger der er bygget op omkring selve pottetræningen er lette for barnet at identificere sig med, hvilket er en kæmpe fordel. 

Ulempen ved nogle case historie bøger er, at de ofte er belønningsbaserede. Flere af børnene i historierne får belønning for at tisse på potten.Selvom belønningsbaseret pottetræning virker for mange børn, anbefaler jeg ikke denne tilgang til pottetræning.
Mere om det i et senere blogindlæg.

Heldigvis findes der masser af gode pottetræningsbøger på markedet.

Min ultimative yndlings pottebog:

Må jeg kigge i din ble, af Guido Van Genetchen.

Bogen indeholder en skøn historie om en meget nysgerrig mus, der elsker at stikke snuden i sine venners bleer. Hver side har en flap der kan løftes, så man kan se de forskellige dyrs lorte og slutter med at musen og alle dyre-vennerne sidder på potten.
Bogens historie er sjov og uhøjtidelig, og muligheden for at løfte flapperne holder barnets opmærksomhed.

Denne bog er god til børn fra omkring 1,5 års alderen, især hvis barnet gerne selv vil sidde med bogen. Jeg har desuden erfaring med at flapperne kan få en hård medfart (eller blive rykket helt af) af de yngre børn.

En anden god pottebog:

Min potte, af Anita Bijsterbosch.

Min potte handler om en potte der dumper ned fra himlen. Ingen af dyrene ved hvad det er eller hvad den skal bruges til, undtagen haren, potten er nemlig hans.

Denne pottebog indeholder en sød historie, der lægger op til en snak om pottetræning og det at prøve selvom noget er ukendt.
Kvaliteten er kraftig og hver side tyk. Bogen har desuden en god størrelse der gør den svær at putte ned i potten - jep, det sker oftere end man skulle tro.

Bogen er, grundet den kratige kvalitet, særligt god til de yngre børn og til dig med EC babyen. Historien tiltaler også de ældre børn og kan derfor også sagtens bruges af 1,5+.

Af andre gode bøger skal Muldvarpen der ville vide hvem der havde lavet lort på dens hoved, nævnes. Det er en sød lille historie der er fantastisk god til en uformel snak om lort.

Kender du bogen Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser?

Skærmbillede 2017 06 29 kl. 16.26.34

Pottebogen er en case historie om en lille dreng der er blevet 3 år og derfor nu skal til at bruge toilettet i stedet for en ble.
Den stakkels dreng kan ikke rigtigt selv finde ud af det, og hans mor gør kun tingene værre.

Denne bog er en sand pottetræningskatastrofe.
Citater som:
"Jeg er SÅ flov over, at du ikke kunne finde ud af at gå på toilettet. Og se nu dine bukser!"
og
"Da de kommer ind giver Lasse-Leifs mor ham en ble på. Du er alligevel ikke stor nok til ikke at bruge ble."
får mine tæer til at krølle sig helt sammen.

I min ydmyge mening er dette en pottetrænings guide i what not to do, når du pottetræner dit barn! 

Den gode pottebog er en perfekt indgangsvinkel til en god samtale om pottetræning, ligesom den også garanteret bliver en favorit toilet-læsning bog.

Selvom det kan være fristende at lade barnet bestemme, er det en god idé at du som forælder vælger en bog som du presenterer emnet på en god måde.

God pottetræningslyst og god sommer <3

Kærligst,
Ekaterina 

Share it!
pinterest