Ekaterina Møller

Min liste over de bedste pottebøger

... Og pottebogen du skal holde dig langt væk fra!

 Der er god hjælp at hente i en god pottebog, når barnet skal i gang med at lære at bruge potten. Den gode pottebog er gerne skrevet i et lettilgængeligt sprog og behandler emnet pottetræning på en måde som barnet forstår.

Mange bøger er bygget op som case historier, og behandler pottetræning fra et børneperspektiv. De beskriver situationer med børn der bruger ble og skal til at lære at gå på potten i stedet. Bøgerne handler om små drenge og piger, og er typisk fyldt med billeder af børn med ble og børn på potten. Andre bøger er bygget op som case hisorier med dyr. 
Pottebøger der er bygget op omkring selve pottetræningen er lette for barnet at identificere sig med, hvilket er en kæmpe fordel. 

Ulempen ved nogle case historie bøger er, at de ofte er belønningsbaserede. Flere af børnene i historierne får belønning for at tisse på potten.Selvom belønningsbaseret pottetræning virker for mange børn, anbefaler jeg ikke denne tilgang til pottetræning.
Mere om det i et senere blogindlæg.

Heldigvis findes der masser af gode pottetræningsbøger på markedet.

Min ultimative yndlings pottebog:

Må jeg kigge i din ble, af Guido Van Genetchen.

Bogen indeholder en skøn historie om en meget nysgerrig mus, der elsker at stikke snuden i sine venners bleer. Hver side har en flap der kan løftes, så man kan se de forskellige dyrs lorte og slutter med at musen og alle dyre-vennerne sidder på potten.
Bogens historie er sjov og uhøjtidelig, og muligheden for at løfte flapperne holder barnets opmærksomhed.

Denne bog er god til børn fra omkring 1,5 års alderen, især hvis barnet gerne selv vil sidde med bogen. Jeg har desuden erfaring med at flapperne kan få en hård medfart (eller blive rykket helt af) af de yngre børn.

En anden god pottebog:

Min potte, af Anita Bijsterbosch.

Min potte handler om en potte der dumper ned fra himlen. Ingen af dyrene ved hvad det er eller hvad den skal bruges til, undtagen haren, potten er nemlig hans.

Denne pottebog indeholder en sød historie, der lægger op til en snak om pottetræning og det at prøve selvom noget er ukendt.
Kvaliteten er kraftig og hver side tyk. Bogen har desuden en god størrelse der gør den svær at putte ned i potten - jep, det sker oftere end man skulle tro.

Bogen er, grundet den kratige kvalitet, særligt god til de yngre børn og til dig med EC babyen. Historien tiltaler også de ældre børn og kan derfor også sagtens bruges af 1,5+.

Af andre gode bøger skal Muldvarpen der ville vide hvem der havde lavet lort på dens hoved, nævnes. Det er en sød lille historie der er fantastisk god til en uformel snak om lort.

Kender du bogen Hvem har pruttet i Lasse-Leifs bukser?

Skærmbillede 2017 06 29 kl. 16.26.34

Pottebogen er en case historie om en lille dreng der er blevet 3 år og derfor nu skal til at bruge toilettet i stedet for en ble.
Den stakkels dreng kan ikke rigtigt selv finde ud af det, og hans mor gør kun tingene værre.

Denne bog er en sand pottetræningskatastrofe.
Citater som:
"Jeg er SÅ flov over, at du ikke kunne finde ud af at gå på toilettet. Og se nu dine bukser!"
og
"Da de kommer ind giver Lasse-Leifs mor ham en ble på. Du er alligevel ikke stor nok til ikke at bruge ble."
får mine tæer til at krølle sig helt sammen.

I min ydmyge mening er dette en pottetrænings guide i what not to do, når du pottetræner dit barn! 

Den gode pottebog er en perfekt indgangsvinkel til en god samtale om pottetræning, ligesom den også garanteret bliver en favorit toilet-læsning bog.

Selvom det kan være fristende at lade barnet bestemme, er det en god idé at du som forælder vælger en bog som du presenterer emnet på en god måde.

God pottetræningslyst og god sommer <3

Kærligst,
Ekaterina 

Ekaterina Møller

Dagen mandagsbrevkasse handler om pottetræning, alder og køn. God læselyst!

Hej Ekaterina.
Hvornår kan jeg forvente at kunne starte op med pottetræning med min søn? Er der forskel på piger og drenge?
Mvh
Lise

Kære Lise.
Du kan påbegynde pottetræning med din søn hvornår det skulle være. 

Lidt firkantet stillet op, kan man dele pottetræning op i før og efter 18 måneders alderen.

Pottetræning før 18 måneders alderen kaldes også Elimination Communication, og handler om at du som forælder reagerer på din søns signaler og hjælper ham til at komme af med afføring på potten eller toilettet. 

Er dit barn omkring de 18 måneder eller derover, kan du påbegynde den deciderede pottetræning.
Tilgangen er den samme, da din søn stadig vil have brug for masser af støtte og vejledning fra dig, men du kan i denne aldersgruppe i højere grad forvente at din søn vil kunne handle selvstændigt på sin afføringstrang.

Husk at barnet har brug for at du går forrest som rollemodel og forælder og støtter og opmuntrer din søn hele vejen i pottetrænings processen uanset hvilken aldersgruppe din søn tilhører.

Forskellen på piger og drenge når det kommer til pottetræning er ikke ret store. Nogle drenge synes lettere at registrere når tisset kommer fordi de helt uundgåeligt SER det ske. Andre piger synes at opfange det lidt hurtigere, om ikke andet, så fordi de ikke synes om at blive våde.

Jeg skeler ikke til køn når jeg taler pottetræning. Både piger og drenge har brug for kærlige og tydelige forældre der støtter og vejleder dem undervejs i processen.

Mange gange held og lykke med projektet.

Kærligst,
Ekaterina Møller
Blefri.dk

Ekaterina Møller

Hvornår kan man starte med EC?

Denne uges spørgsmål kommer i kølvandet på det seneste blog indlæg og handler om elimination communication.

Hej blefri.dk
Min datter er 4,2 måneder gammel. Er det for sent at begynde at lave EC på hende.
MVH
Line

Hej Line.

Det er helt sikkert ikke for sent at starte op med EC med din datter. Det fantastiske ved elimination communication er at tilgangen kan tilpasses 100% til den enkelte familie og baby. 

Elimination Communication handler kort og godt om at du som forælder skal lære din datters signaler og rutiner at kende og derefter handle på dem, det er derfor aldrig for sent at gå i gang.

Din datter begynder dog snart at være mere mobil og møffe sig omkring. Denne periode oplever nogle EC forældre som mere udfordrende, fordi det mobile barn kan være sværere at aflæse og generelt virker mindre bevidst om sin afføringstrang. En del af det handler måske om at babyen har travlt med at udforske alt muligt andet og en anden del nok at barnet kommer mere omkring også på egen hånd, væk fra mor og far og man derfor kan have svært ved at spotte de diskrete signaler.

Heldigvis er elimination communication ikke en enten/eller disciplin og du kan sagtens starte stille og roligt op  med EC nu og så tage det som det kommer. Løber du ind i en frustrerende tid når din datter om kort tid bliver mere mobil, kan du heldigvis bare tilpasse tilgangen og dine forventniger lidt.

Håber du har mod på at gå i gang <3 Elimination Communacation er en fantastisk nær og blid måde at kommunikere med sit barn på.

Kærligst,
Ekaterina

Ekaterina Møller

Hvad er Elimination Communication?

Elimination communication, i daglig tale ofte benævnt som EC eller blefri baby, bliver stadig mere udbredt i Danmark. Og jeg tror at metoden der, kort fortalt, handler om at hjælpe den lille baby til at bruge potten eller toilettet når han skal tisse eller lave lort, er kommet for at blive.

Fordelene ved EC er mange
- EC styrker tilknytningen mellem forælder og barn.
- EC giver barnet succesoplevelser og fornemmelsen af at have ejerskab over dets krop
- EC reducerer forbruget af bleer med 50-75%, det sparer ikke kun naturen for mange tons skadelig affald, men gør også pengepungen en tjeneste.

Elimination communication en en blid og naturlig process, der handler om at forældre, gennem brug af intuition, faste rutiner og grundig observation, lærer at reagere på de naturlige signaler deres baby instinktivt sender, lige inden hun tisser eller har afføring. 
Sagt med andre ord, handler EC metoden om at forældre lærer at reagere når barnet signalerer at det skal hjælpes med afføring, på samme måde som vi gør når barnet er sultent, træt eller har brug for trøst.

På sigt er det også en process der, uden pres, lærer det lille barn at kommunikere sine behov til dets nærmeste omsorgsgivere i stedet for bare at lave i bleen.

Elimination communication er ikke pottetræning, og så alligevel
Elimination communication og tidlig pottetræning bliver ofte sat i samme bås, og med god grund, for de to ting hænger ofte sammen. Forældre som har praktiseret EC på deres babyer, oplever ofte at deres børn bliver tidligere og lettere renlige.

Dog er der også flere forskelle. Imens EC bygger på en tæt symbiose og gensidigt samarbejde mellem forælder og baby, giver pottetræning i højere grad ansvaret videre til barnet, der nu øver sig på selv at sige til og på sigt også handle selvstændigt på dets behov.

 

“We teach them into diapers … we have a responsibility to teach them out of them.” 

 

 Vil du lære mere om elimination communication?

Så følg med her på siden og på facebook. Jeg forventer at lancere Elimination Communication workshops i løbet af sommeren.

Kærligst,
Ekaterina Møller
Blefri.dk

Ekaterina Møller

Forstoppelse

Denne uges mandagsbrevkasse handler om forstoppelse. Jeg har i denne uge valgt en ny løsning, og lavet min besvarelse som en video - god fornøjelse <3

Tjek det ud på blefri.dk's nye youtube kanal, og husk at abbonnere for flere tips, tricks og gode råd om EC, pottetræning og zoneterapi. 

https://www.youtube.com/channel/UC8B7Zd4r7HryJEDz-Y4iUWw

 

Side 1 ud af 3